Το πρόγραμμα Erasmus+ Strategic Partnership του Γυμνασίου Θουρίας

«Ένας κύκλος τριών χρόνων για το Γυμνάσιο Θουρίας έκλεισε εφόσον ολοκληρώνεται και επίσημα τον Αύγουστο το πρόγραμμα Erasmus+ Strategic Partnership, υπό την αιγίδα του ΙΚΥ και του TEMPO FORTE και τίτλο: "Archaeoschool for the future: a sustainability approach" και συντονιστικό φορέα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, στο οποίο συμμετείχε ως εταίρος. Μια εμπειρία μοναδική για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και την κοινότητα της Θουρίας.

Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά και συνέλαβαν στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, μετακινήθηκαν και φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες των χωρών συνεργασίας (Ταραγκόνα Καταλονίας και Βερόνα Ιταλίας), συμμετείχαν με παρουσιάσεις σε πανελλήνια, αλλά και διεθνή συνέδρια (Διεθνές Συνέδριο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτών, Βαρκελώνη 2016), συμμετείχαν στη δημιουργία και παρουσίαση θεατρικής παράστασης, συνεργάστηκαν με τους μαθητές των συνεργαζόμενων χωρών και έγιναν οι οικοδεσπότες κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα και τη Μεσσηνία.

Η εβδομάδα 22/04/2018 έως 28/04/2018, αποτέλεσε την τελευταία μετακίνηση των 10 εταίρων, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Συντονίστρια χώρα, την Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία. Έτσι, τις ημέρες άφιξης των εταίρων αρχικά των σχολείων από τη Βερόνα, την Ταραγκόνα και το Ρέους (Καταλονία) και στη συνέχεια των ειδικών συνεργατών (Ακαδημαϊκοί, Επιστήμονες από Εκπαιδευτικούς φορείς, από τη Βαρκελώνη και τη Βενετία) περιελάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα επισκέψεων στην Καλαμάτα και το Αρχαιολογικό Μουσείο, την αρχαία Μεσσήνη και την αρχαία Ολυμπία, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο ΚΠΕ Καλαμάτας και το ΕΠΑΛ Μεσσήνης, πρόβες για τη θεατρική παράσταση και φυσικά Ημερίδα παρουσίασης αποτελεσμάτων στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27/04/2018, σε δύο μέρη: το πρωί παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των εργασιών όλων των συνεργατών (σχολείων των τριών χωρών, του Πανεπιστημίου CaFoscari της Βενετίας, του επιμορφωτικού οργανισμού Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya και του ΚΠΕ Καλαμάτας) και το απόγευμα παρουσιάστηκε στο κοινό θεατρική παράσταση του Γυμνασίου Θουρίας με τη συμμετοχή και 9 μαθητών από την Ιταλία και 10 από την Καταλονία, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία του μεσσηνιακού συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής «ΤΑΞΙΜ».

Η εβδομάδα έκλεισε, το Σάββατο, στη Θουρία με μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο, που παραχωρήθηκε από τον Πρόεδρο του Χωριού και ιδιοκτήτη Κωνσταντίνο Μιχαλόπουλο και περιελάμβανε πολύ χορό, φαγητό, εκπλήξεις και προπάντων έντονα συναισθήματα. Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει ειδική μνεία στις υπέροχες μαμάδες των μαθητών του Γυμνασίου Θουρίας (Άννα Λεβέντη- Δωδεκάτου, Κλεάνθη Χατζημπαλάση, Ελένη Αγγέλη- Πολυχρονοπούλου, Στέλλα Λαμπροπούλου- Κουδούνη, Άσπασία Φλώρου- Δημοπούλου, Κωνσταντίνα Χόνδρου-Μπούμπουλη, Βασιλική Βλάχου- Δημοπούλου, Λαμπρινή Τσιρώνη- Σπυροπούλου, Μπλερίνα Τσέκου, Σονίλα Ναζεράι, Φαντιόλα Σολλάκου , Έφη Γεωργακίλα- Κοτσιλιέρη, Δήμητρα Ρούσση- Κουλοπούλου, Κατερίνα Ξενούλη- Περρωτή, Μαρία Θλιμένου- Λυγίζου, Μαρία Κορομηλά- Ρουσοπούλου, Ιωάννα Σπυροπούλου- Καλογεροπούλου, Κατερίνα Μιούλα- Σπυροπούλου, Άλτα Τσάλτα και ο Χρήστος Γκουμένι) που επιμελήθηκαν αυτή την αξέχαστη βραδιά προσφέροντας εκλεκτά παραδοσιακά εδέσματα και λαμβάνοντας πολύ ενεργό ρόλο σαν πραγματικές οικοδέσποινες κλέβοντας τις εντυπώσεις και τις καρδιές όλων. Σημαντική και η συμβολή του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Θουρίας Γιάννη Μαρινόπουλο καθώς και της σχολής παραδοσιακών χορών Αγ. Θεόδωροι, που έδωσαν μια επιπλέον παραδοσιακή και πολιτιστική χροιά στην εκδήλωση αυτή.

Τα αποτελέσματα μια καλής συνεργασίας δεν μπορεί παρά να είναι εποικοδομητικά και αυτό φανερώνεται στην πράξη σε όλη την πορεία του προγράμματος και σε διαφορετικά επίπεδα. Ανεδείχθησαν συνεργασίες μεταξύ μαθητών (του ίδιου σχολείου, με άλλα σχολεία της ίδιας χώρας, με μαθητές άλλης χώρας), συνεργασίες με εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αλυσιδωτά μεγαλώνουν το πλέγμα συνεργασιών (συνεργασίες μεταξύ τους αλλά και με επιστήμονες και φορείς της εκπαίδευσης) και φυσικά μεγεθύνοντας το πλέγμα αυτό, συνεργασίες γονέων, πολιτών και τοπικών φορέων. Κάτω από μια κοινή ομπρέλα, λοιπόν, το έργο ERASMUS+, βρέθηκαν άνθρωποι με πολλά διαφορετικά στοιχεία, όσα μπορεί να προσδίδει η διαφορετική καταγωγή και κουλτούρα, προσφέροντας ο καθένας ότι διαθέτει για τον κοινό σκοπό και το κοινό καλό και συμβάλλοντας έτσι σε εκείνη την ώσμωση που οδηγεί στον αυτοστοχασμό και την κατανόηση τόσο του άλλου όσο και του εαυτού μας».

Τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του έργου ERASMUS+, του Γυμνασίου Θουρίας: Μαρία Μπαλάσκα, Παναγιωτίτσα Ανδρεάκου, Αναστάσιος Ντυμένος, Ευτυχία Κούτρικα, Μαρία Πολυχρονοπούλου, Δημήτριος Τσιμικλής.

Premium Joomla Templates