Σκαμπανεβάσματα βάσεων σε σχολές και πεδία

Τα Μαθηματικά Προσανατολισμού «πάτωσαν» τους υποψηφίους καθώς το 83% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση. Εκπαιδευτικοί αναλυτές είχαν επισημάνει τη δυσκολία της εξέτασης στα Μαθηματικά Προσανατολισμού φέτος, παρ’ όλο που το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα θέματα ήταν συνολικά «διαβαθμισμένης δυσκολίας». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πάνω από το 56% των υποψηφίων των Θετικών Σπουδών -που γενικά θεωρούνται πιο «δυνατοί» σε αυτό το μάθημα- έγραψε κάτω από 10.

Οι κακές επιδόσεις, σε συνδυασμό με τις χαμηλές βαθμολογίες στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική υποχώρηση τις βάσεις στις σχολές του 5ου πεδίου -όπου σε πολλά τμήματα ο αριθμός των εισακτέων έχει αυξηθεί. Πάνω από 3 στους 10 έγραψαν στις ΑΟΘ κάτω από τη βάση.

Άλμα των βάσεων αναμένεται στα τμήματα των Παιδαγωγικών Σχολών, αφού αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός όσων υποψηφίων έγραψαν πάνω από τη βάση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υποψήφιοι ήταν πιο... διαβασμένοι από πέρυσι, αλλά ότι ήταν σαφώς περισσότεροι.

Οι θέσεις για τα Παιδαγωγικά είναι περίπου 4.000. Για τις θέσεις αυτές πέρυσι στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας έγραψαν πάνω από τη βάση 1.660 απόφοιτοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών, ενώ φέτος 2.948 απόφοιτοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το 31% των υποψηφίων, που, αν και έχουν “κλίση” στα Αρχαία και την Ιστορία, έγραψαν πάνω από 10 στα Μαθηματικά.

Την ίδια ώρα, κάτω από 10 έγραψαν στην Ιστορία Γενικής Παιδείας 2.080 υποψήφιοι -ή το 90%- από όσους στόχευσαν στα Παιδαγωγικά μέσω Θετικών Σπουδών. Πέρυσι κάτω από τη βάση είχαν γράψει 1.170. Στο ίδιο μάθημα κάτω από τη βάση έγραψαν 1.875 υποψήφιοι των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής -εξίσου το 90%-, όταν το 2016 είχαν γράψει κάτω από 10 περίπου 1.400 μαθητές.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2015 τα Παιδαγωγικά τμήματα μπορούσαν να διεκδικήσουν προνομιακά οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών (της Θεωρητικής, δηλαδή, κατεύθυνσης με το παλιό σύστημα εξέτασης). Από πέρυσι όμως (με το νέο σύστημα) οι τελευταίοι υποχρεούνται να εξεταστούν και στα Μαθηματικά. Αντίστοιχα, όσοι θέλουν να μπουν στα Παιδαγωγικά από Θετικές Σπουδές ή Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής οφείλουν να εξεταστούν στην Ιστορία.

Οι επιδόσεις στα δύο αυτά μαθήματα ήταν τόσο χαμηλές το 2016, ώστε οδήγησαν σε «κατρακύλα» τις βάσεις στις σχολές των δασκάλων και των νηπιαγωγών. Ύστερα από αίτημα της Συνόδου των Πρυτάνεων, αλλά και ομοφωνία της Συνόδου των Προέδρων των Παιδαγωγικών τμημάτων, για την άμεση ένταξή τους σε όλα τα επιστημονικά πεδία, στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 καταργείται το επιστημονικό πεδίο Παιδαγωγικών Σπουδών.

Δάσκαλοι από παντού

Ειδικότερα οι αντίστοιχες σχολές απορροφώνται από τα υπόλοιπα -τέσσερα πλέον- επιστημονικά πεδία, σύμφωνα με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο προς κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους του υπουργείου Παιδείας, αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι δάσκαλοι θα εξετάζονται όπου διαλέξουν: είτε στα... Λατινικά, την Ιστορία και τα Αρχαία, που απαιτούνται για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, είτε σε Μαθηματικά, Φυσικοχημείες και Βιολογία από την ομάδα των Θετικών Σπουδών ή σε Μαθηματικά, Προγραμματισμό και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας από την ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Υπενθυμίζεται πως δύο μήνες μετά την ανακοίνωση των βάσεων πέρυσι, όταν διαπιστώθηκε στην πράξη το... «χαμηλό επίπεδο», όπως έλεγαν ακαδημαϊκοί και καθηγητές, των εισακτέων στα Παιδαγωγικά, οι πρυτάνεις είχαν χαρακτηρίσει «εκ του αποτελέσματος ανεπιτυχή» την κατανομή των επιστημονικών πεδίων στο μηχανογραφικό δελτίο, τονίζοντας πως έχει «συνέπεια και την περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου και του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού».

Επίσης οι χειρότερες –συγκριτικά με πέρυσι- επιδόσεις των υποψηφίων στη Χημεία και τα Μαθηματικά προσανατολισμού θα οδηγήσουν σε πτώση τις βάσεις στις Πολυτεχνικές Σχολές.

Στις Ιατρικές αναμένεται μικρή άνοδος των βάσεων, κυρίως λόγω της μείωσης των θέσεων των εισακτέων. Χαρακτηριστικά και εκπαιδευτικοί επισημαίνουν πως οι Ιατρικές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα ξεπεράσουν τα 19.000 μόρια. Για τις Νομικές εκτιμάται εξίσου άνοδος των βάσεων με φόντο τη μείωση των θέσεων εισακτέων και τη σχετική σταθερότητα των επιδόσεων σε σχέση με το 2016.

Premium Joomla Templates