Βόλτα στο …χρόνο για μικρούς μαθητές μέσα από παραδοσιακά επαγγέλματα

Και πού μπορεί να σε ταξιδέψει άρα ένα σχολικό πολιτιστικό πρόγραμμα; Την απορία αυτή μου έλυσαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, που μέσω εκπαιδευτικής βόλτας …πήγαν 10ετίες πίσω, σε παραδοσιακά επαγγέλματα που έχουν σχεδόν χαθεί. Και λέω σχεδόν, γιατί στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, υπάρχουν ακόμα καταστήματα που συνεχίζουν την παράδοση και θα τη συνεχίζουν όσο εμείς στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες και τις γνωστοποιούμε και στις επόμενες γενιές.

Χθες, Τρίτη οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας έκαναν μια υπέροχη βόλτα στο Ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας. Αφορμή στάθηκε το πολιτιστικό τους πρόγραμμα, το οποίο σχεδίασαν με την υποστήριξη των δασκάλων τους και εκπόνησαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

«Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Ιστορικό Κέντρο της πόλης μας και από μια άλλη οπτική γωνιά, εκείνη των παραδοσιακών καταστημάτων του αλλά και των παραδοσιακών επαγγελματιών που ευτυχώς για μας, δραστηριοποιούνται ακόμα.

Το Ιστορικό κέντρο γειτνιάζει με τη γειτονιά του σχολείου μας και έτσι με μια δρασκελιά βρεθήκαμε σ αυτό και όλοι μας, μικροί και μεγάλοι επισκεφτήκαμε καθένα από τα παραδοσιακά καταστήματα που συναντούσαμε στο διάβα μας.

Οι μαθητές μας "έγιναν" για λίγο καπελάδες, τσαγκάρηδες, μπαρμπέρηδες-κουρείς, καλαθάδες κι έκαναν ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο. Έμαθαν για τα επαγγέλματα που χάνονται με το πέρασμα του χρόνου και συνομίλησαν με τους επαγγελματίες μαθαίνοντας αρκετά για την τέχνη τους.

Με αυτή μας τη βόλτα ανασύραμε ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής μας Παράδοσης και Λαογραφίας. Οι μαθητές μας επωφελήθηκαν από αυτή τη δραστηριότητα γιατί εμπλούτισαν τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους, αλλά έμαθαν και καινούρια πράγματα σχετικά με τις ασχολίες των ανθρώπων σε περασμένες εποχές», σημειώνουν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος και συνοδοί.

Η γνώση, η εμπειρία και η χαρά που πρόσφερε αυτή η εκδρομή στα παιδιά, αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν, όπου οι μικροί μαθητές ποζάρουν ανάμεσα στα παραδοσιακά προϊόντα των καταστημάτων που επισκέφτηκαν.

Premium Joomla Templates