Συνάντηση την Κυριακή για την εκπαιδευτική Ρομποτική στην Μεσσηνία

Την Κυριακή 18 Μαρτίου και ώρα 11 π.μ. – 1 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων – σχεδόν – όσων εμπλέκονται με την «Εκπαιδευτική Ρομποτική στην Μεσσηνία». Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Ρομποτικής και το BITLAB και θα πραγματοποιηθεί στον χώρο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.   

Η εκδήλωση αφορά όλες τις βαθμίδες και απευθύνουμε πρόσκληση σε όλα τα σχολεία να φέρουν και να παρουσιάσουν τις κατασκευές τους.  Σκοπός της είναι το ευρύ κοινό να μάθει για την Εκπαιδευτική Ρομποτική και τις δράσεις που πραγματοποιούνται στη Μεσσηνία. Τα παιδιά που θα έρθουν στην εκδήλωση θα έχουν τη δυνατότητα να δουν κατασκευές και ρομπότ που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς καθώς και να κατασκευάσουν με lego τις δικές τους ιδέες.

Τα παιδιά ξεκινούν τη ρομποτική στις μικρές τάξεις του Δημοτικού όπου χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό της Lego (LegoWeDo και LegoWeDo 2.0) και τη γλώσσα προγραμματισμού για παιδιά SCRATCH. Έρχονται σε επαφή με τη μηχανική, τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες καθώς και τον προγραμματισμό. Κατασκευάζουν από απλούς μηχανισμούς έως και περίπλοκες κατασκευές υλοποιώντας τις ιδέες τους. Επίσης, οι μαθητές που ασχολούνται με τη ρομποτική τα τελευταία χρόνια έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς ρομποτικής, όπου εκθέτουν τις δημιουργίες τους και έρχονται σε επαφή με άλλους μαθητές που έχουν κοινά ενδιαφέροντα.

Έπειτα, στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και στο Γυμνάσιο-Λύκειο οι μαθητές μπορούν να ασχοληθούν και με τον προγραμματισμό με EV3 Mindstorms. Οι κατασκευές σε αυτό το επίπεδο αφορούν ρομπότ που καλούνται να λύσουν έναν πρόβλημα-πρόκληση. Οι προκλήσεις αυτές είναι συνήθως σχεδιασμένες από τον οργανισμό WRO και είναι μέρος των διαγωνισμών που ανακοινώνουν. Οι μαθητές μαθαίνουν βήμα-βήμα πως να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν το ρομπότ τους ώστε να επιλύσει την πρόκληση. Όσοι μαθητές τα καταφέρνουν συνήθως συμμετέχουν και στον διαγωνισμό.

Επίσης μπορούν να συμμετέχουν και στον διαγωνισμό Έρευνας, Καινοτομίας και Ρομποτικής First Lego League, όπου οι μαθητές καλούνται κάθε χρόνο να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος και ταυτόχρονα να λύσουν ρομποτικές αποστολές επάνω σε μια πίστα σχετική με το θέμα του διαγωνισμού. Μέσα από τους διαγωνισμούς τα παιδιά σκέφτονται, κατασκευάζουν, προγραμματίζουν, μαθαίνουν και κατανοούν πλήρως τις θεμελιώδεις αξίες της ομαδικότητας, της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας.

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική έχει γίνει πολύ δημοφιλής στην χώρα μας και όχι άδικα. Είναι μια δραστηριότητα η οποία προσφέρει πολλά εφόδια στους μαθητές για όλη τους τη ζωή. Ειδική στη Μεσσηνία έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, κάτι που φαίνεται από το πλήθος των ομάδων από τη Μεσσηνία που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς αλλά και από την πολύ καλή πορεία τους. Άλλωστε οι ομάδες που προκρίθηκαν στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Κόστα Ρίκα το 2017 για να αντιπροσωπεύσουν την Ελλάδα ήταν και οι 2 από την Καλαμάτα.

Premium Joomla Templates