Κινηματογράφος και θέατρο

Οι ταινίες στο Cine center Καλαμάτας από 11 έως 17 Απριλίου

Σε παγκόσμια πρεμιέρα προβάλλεται αυτή την εβδομάδα από 11 έως 17 Απριλίου η περιπέτεια φαντασίας «Hellboy: Ξαναγύρισα από την κόλαση» και στο Cine center Καλαμάτας. Επίσης προβάλλονται οι ταινίες περιπέτειας «Shazam» και «Ο καθηγητής και ο τρελός», η περιπέτεια φαντασίας «Ντάμπο» μεταγλωττισμένη καθώς και το θρίλερ «Νεκροταφείο Ζώων».

Περισσότερα...

«Ευμενίδες» του Αισχύλου από το Θεατρικό Όμιλο Λυκείου Μεσσήνης

Την τραγωδία του Αισχύλου «Ευμενίδες» θα παρουσιάσει ο Θεατρικός Όμιλος Λυκείου Μεσσήνης, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου στο αμφιθέατρο του Λυκείου Μεσσήνης στις 8.30 το βράδυ. Επίσης η τραγωδία είναι μεταξύ των παραστάσεων του «8ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος», στην Αρχαία Μεσσήνη και θα παρουσιαστεί και στην Αρχαία Μεσσήνη στις 16 Απριλίου στις 9.30 π.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θεατρικός Όμιλος με τις «Ευμενίδες» έκαναν πρεμιέρα στις 4 Απριλίου στο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου του Δήμου Αγρινίου και απέσπασαν θερμές κριτικές από κοινό και διοργανωτές.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στο τρίτο μέρος της αισχύλειας τριλογίας “Ορέστεια” συναντάμε τον Ορέστη στο μαντείο των Δελφών, όπου έχει καταφύγει, για να ρωτήσει τον Απόλλωνα πώς θα γλιτώσει από τις Ερινύες που τον κυνηγούν, γιατί σκότωσε τη μάνα του Κλυταιμνήστρα. Ο θεός τον συμβουλεύει να φύγει όσο οι Ερινύες ακόμα κοιμούνται και να καταφύγει στην Αθήνα. Στο ναό εμφανίζεται, εν τω μεταξύ,το φάντασμα της Κλυταιμνήστρας που ζητά δικαίωση, καθώς ο Ορέστης παραμένει ατιμώρητος. Οι Ερινύες ξυπνούν και,διωγμένες από το ναό του Απόλλωνα, ακολουθούν τον Ορέστη ως την Αθήνα, όπου τον βρίσκουν ικέτη στο άγαλμα της Αθηνάς.Η θεά εμφανίζεται και ζητά να ακούσει και τις δύο πλευρές, δηλαδή τις Ερινύες και την απολογία του Ορέστη. Καθώς η υπόθεση είναι πολύ δύσκολη, η Αθηνά αποφαίνεται πως πρέπει να συγκληθεί ειδικό δικαστήριο που θα κρίνει την αθώωση ή την ενοχή του ήρωα και θεσμοθετεί με αυτό τον τρόπο ενώπιον των Αθηναίων πολιτών τον Άρειο Πάγο. Κατόπιν, καταφτάνει και ο θεός Απόλλων που αναλαμβάνει την υπεράσπιση του μητροκτόνου Ορέστη, αλλά το αποτέλεσμα της δίκης που καταλήγει σε ισοψηφία καθορίζεται τελικά από την ψήφο της θεάς Αθηνάς που αθωώνει τον Ορέστη στη θεωρούμενη, ιδρυτική αυτή πράξη της Δημοκρατίας αλλά και της Πατριαρχίας. Οι Ερινύες (=τιμωρές θεότητες) εξευμενίζονται και μετατρέπονται σε Ευμενίδες (=ευνοϊκές θεότητες).

Oι Ερινύες ήταν θεότητες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, θυγατέρες της Γης και του Σκότους, θεές του Άδη, φύλακες των νόμων της φύσης και της αρμονίας του κόσμου. Τιμωρούσαν αυστηρά τους παραβάτες των ηθικών νόμων, τους φονιάδες, τους επίορκους, τους ασεβείς και τους καταδίωκαν ασταμάτητα.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: www.ebooks4greeks.gr/

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Νίκος Φουσιάνης

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Νίκος Φουσιάνης

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΧΟΡΟΥ : Νίκος Φουσιάνης, Αγγελική Ρακιντζή

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ : Νίκος Φουσιάνης, Αγγελική Ρακιντζή

ΦΩΤΙΣΜΟΙ ΣΚΗΝΗΣ : Νίκος Φουσιάνης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : Αγγελική Ρακιντζή

ΔΙΑΝΟΜΗ:

ΠΥΘΙΑ: Πούπουζα Χρύσα

ΟΡΕΣΤΗΣ: Δημάγγελος Άγγελος

ΑΠΟΛΛΩΝ: Αλοιμένου Βιβή

ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ: Τσερπέ Μαρία

ΑΘΗΝΑ: Αποστολοπούλου Μαρία

ΧΟΡΟΣ:

Αλευρά Ρούλα, Αποστολοπούλου Ιωάννα, Δρακοπούλου Κυριακή, Δημητροπούλου Σταυρούλα, Κοντούλη Αργυροπούλου Αποστολία, Καλυβιώτη Κωνσταντίνα, Κοτσιλιέρη Ευαγγελία, Κοκκίνη Έφη, Μπλάνα Μαρία, Οικονομοπούλου Χριστίνα, Πετρουλάκη Μαρία, Πούπουζα Χρύσα, Τσερπέ Μαρία, Φάββα Ευαγγελία, Χιρισκάου Μαρία Αιμιλία.

Αρεοπαγιτες Δικαστές:

Γιαννακοπούλου Βασιλική, Γκάργκουλα Σταυρούλα, Κολαμπά Γεωργία, Ματέι Μιχαέλα, Μπαράι Ολέιντα, Ρούτση Μαρία, Στυλιανοπούλου Ελένη, Τουλέα Στεφανία, Τζιοκόλα Αιμιλία, Κοσμάς Γιάννης

Υπό βροχή σήμερα η παράσταση της R.A.D.A. στην Αρχαία Μεσσήνη

Με τις Βάκχες από το Royal Academy of Dramatic Art (R.A.D.A.) της Αγγλίας και τον Προμηθέα Δεσμώτη από το 8ο Γυμνάσιο και Λυκειακές τάξεις του Χαλανδρίου συνεχίστηκε σήμερα το «8ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος», στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Περισσότερα...

Ξεκίνησε σήμερα στη Μεσσήνη το 8ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Εντυπωσιακή έναρξη έκανε σήμερα το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, τόσο με την τελετή έναρξης από το Σύλλογο «Η χαρά του παιδιού», όσο και με την παράσταση «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη από την ισπανική θεατρική ομάδα La Nave Argo από το Κολέγιο του Αλικάντε.

Περισσότερα...
Premium Joomla Templates