Στους Δήμους Τριφυλίας και Δυτικής Μάνης οι «Κινητές Μονάδες Υγείας»

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο τις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης των κατοίκων των απομακρυσμένων νησιών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα στους δήμους Τριφυλίας και Δυτικής Μάνης. Οι «Κινητές Μονάδες Υγείας» είναι μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιανουάριο 2014.  

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα βρίσκονται στο Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας από το Σάββατο 26 έως την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019 στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για να προγραμματίσετε τα ραντεβού σας μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Δήμο τηλ: 27613 -60624  & -60622 27653 -60211 καθημερινές 1 - 4 μ.μ. από Τρίτη 8 Ιανουαρίου έως και Πέμπτη 24 Ιανουαρίου στο κάτωθι τηλέφωνο: 2102447694.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται με προκαθορισμένα ραντεβού

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα βρίσκονται στον Αγ. Νικόλαο από Κυριακή 3 έως Τρίτη 5 Φεβρουαρίου. Για να προγραμματίσετε τα ραντεβού σας μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Δήμο στο τηλ. 2721360913 και στο Κέντρο Υγείας Αγ. Νικολάου 2721077210 ή Καθημερινές από 1 – 4 μ.μ. από Τετάρτη 9 Ιανουαρίου έως και Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου στο κάτωθι τηλέφωνο: 2102447694

Θα πρέπει οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων περιοχών να μεριμνήσουν ώστε τα παιδιά τους να τύχουν στοματικού-οδοντικού έλεγχου, διερεύνησης πιθανών οφθαλμολογικών προβλημάτων αλλά και μαθησιακών δυσκολιών από τους ειδικούς.

Ιατρικές Ειδικότητες - Παρεχόμενες Υπηρεσίες:

Ακτινολόγος, Παθολόγος- Διαβητολόγος Γενικός Χειρουργός, Γυναικολόγος, Καρδιολόγος, Οδοντίατρος, Ορθοπαιδικός, Οφθαλμίατρος. Παιδίατρος, Νευρολόγος, Διαιτολόγος, Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, Επισκέπτρια υγείας, Νοσηλευτής, Τεχνολόγος Ιατρικών Μηχανημάτων,Πληροφορική & Βιοϊατρική Τεχνολογία, Γραμματεία.

ü  Ψηφιακή τρισδιάστατη μαστογραφία

ü  Υπέρηχος άνω & κάτω κοιλίας, θυρεοειδούς & triplex αγγείων                        

ü  Ψηφιακός ακτινολογικός έλεγχος

ü  Μέτρηση οστικής πυκνότητας

ü  Ηλεκτροκαρδιογράφημα - triplex καρδιάς - holter ρυθμού

ü  Διαβητολογικός έλεγχος - εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης

ü  Τεστ ανίχνευσης αιμορραγίας εντέρου (Πολύποδας)

ü  Τεστ Παπανικολάου (test Pap) - κολπικός υπέρηχος

ü  Έλεγχος οπτικής οξύτητας - μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης βυθοσκόπηση

ü  Έλεγχος σκελετικών ανωμαλιών σε παιδιά (σκολίωση, κύφωση), ορθοπαιδική εξέταση

ü  Διάγνωση νευρολογικών παθήσεων (ημικρανίες, άνοιες, ν.Parkinson)

ü  Ενδοστοματική εξέταση παιδιών, ενηλίκων και ηλικιωμένων

ü  Διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών, αναπτυξιακών, ψυχικών διαταραχών

ü  Χειρουργική εκτίμηση θυρεοειδούς και μαστού, έλεγχος κιρσών

ü  Αφαίρεση σμηγματογόνων κύστεων, λιπωμάτων, σπίλων

ü  Διατροφική αξιολόγηση - λιπομέτρηση

ü  Έλεγχος εμβολιαστικής κάλυψης

Καλούνται όλες οι γυναίκες άνω των 40 ετών να προσέλθουν για μαστογραφία:

-(Εφόσον δεν έχουν υποβληθεί στη συγκεκριμένη εξέταση τον προηγούμενο χρόνο).

-Καλούνται όλες οι γυναίκες κάτω των 40 ετών να προσέλθουν για υπέρηχο μαστών.

-Καλούνται όλες οι γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας ή υπό μακροχρόνια αγωγή κορτιζόνης να προσέλθουν για μέτρηση οστικής πυκνότητας.

-Καλούνται όλες οι γυναίκες να προσέλθουν για υπέρηχο μήτρας – ωοθηκών.

-Καλούνται όλοι οι άνδρες άνω των 45 ετών να προσέλθουν για υπέρηχο προστάτη.

-Καλούνται όλοι οι άνδρες άνω των 45 ετών και όλες οι γυναίκες άνω των 50 ετών να προσέλθουν για ακτινογραφία θώρακος.

-Καλούνται όλες οι γυναίκες να προσέλθουν για τεστ Παπανικολάου.

-Καλούνται όλοι οι ινσουλινοεξαρτώμενοι ασθενείς να προσέλθουν για εκπαίδευση στην ορθή χρήση χορήγησης ινσουλίνης.

-Καλούνται όλοι οι άνδρες και γυναίκες άνω των 50 να προσέλθουν για

προληπτική εξέταση που αφορά την ανίχνευση αιμορραγίας εντέρου.

Κινητές Ιατρικές Μονάδες

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) είναι μία πρωτοβουλία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του. Οι ΚΙΜ επισκέπτονται κάθε μήνα, καθόλη τη διάρκεια του έτους, νησιά της άγονης γραμμής και ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, με στόχο να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε υψηλού επιπέδου και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας καθώς και σε εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό.

Οι δύο άρτια εξοπλισμένες ΚΙΜ συνθέτουν ένα καινοτόμο, ολιστικό πρόγραμμα προαγωγής της υγείας που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω του οποίου οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών της χώρας λαμβάνουν δωρεάν ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας από έμπειρο επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Οι ΚΙΜ είναι εξοπλισμένες με μονάδα ψηφιακής μαστογραφίας, οδοντιατρείο και μονάδα μέτρησης της οστικής πυκνότητας, μεταξύ άλλων, δίνοντας τη δυνατότητα στο επιστημονικό προσωπικό να δημιουργεί και να οργανώνει εντός δυο ωρών μία κλινική σε κατάλληλο δημόσιο χώρο της εκάστοτε περιοχής. Κάθε αποστολή είναι εξατομικευμένη, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ιατρικές ανάγκες της κάθε κοινωνίας.

Επιπλέον των δράσεων των ΚΙΜ, οι αποστολές περιλαμβάνουν την ενημέρωση των κατοίκων με ενημερωτικές ομιλίες σε ενήλικες και μαθητές σχετικά με θέματα υγιεινής διατροφής, της έγκαιρης διάγνωσης μαθησιακών δυσκολιών, καθώς και μαθήματα για την παροχή πρώτων βοηθειών που απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους.

Premium Joomla Templates