Το 1ο σεμινάριο κατάρτισης προγράμματος “Mapp my Europe” με συμμετοχή 20 ατόμων από 4 χώρες

H Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, για τα σχολικά έτη 2018-19 και 2019-20, συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ KA2 “mAPP my Europe”, το οποίο έχει ως βασικό σκοπό να ενθαρρύνει περισσότερα άτομα να ενστερνιστούν και να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Η πολιτιστική κληρονομιά αντιπροσωπεύει το πεδίο που βοηθά τους ανθρώπους να ανακαλύψουν την προέλευση και την ιστορία τους, παρέχει λεπτομέρειες για την εξέλιξη της κοινωνικής ένταξης και το πιο σημαντικό, διαμορφώνει την ταυτότητά τους.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιώργος Σταματόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στόχοι του προγράμματος είναι αφενός η ενίσχυση της εμπειρίας των συμμετεχόντων σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά με μεθόδους μη τυπικής μάθησης και αφετέρου η ενεργός εμπλοκή νέων 13-19 ετών στην παραγωγή ψηφιακού υλικού σχετικού με την πολιτιστική κληρονομιά. Η συμμετοχή αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των γλωσσικών και ψηφιακών ικανοτήτων τους και ταυτόχρονα την ευκαιρία να εξερευνήσουν νέους τομείς όπως ο εθελοντισμός, η άτυπη εκπαίδευση, η πολιτιστική κληρονομιά, η τέχνη και η επιχειρηματικότητα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν διάφοροι 10 φορείς από 4 χώρες: Ρουμανία (ως συντονίστρια χώρα), Ελλάδα, Βουλγαρία και Ισπανία.

Τελικά προϊόντα του προγράμματος θα είναι τα ακόλουθα: α) μια εφαρμογή (application) σε κινητό με συγκεκριμένες πολιτιστικές διαδρομές ανά περιοχή και χώρα. Οι διαδρομές θα σχεδιαστούν αποκλειστικά από νέους ηλικίας 13-19 ετών υπό την εποπτεία εκπαιδευτικών που θα τους συνδράμουν στην προσπάθειά τους. β) η δημιουργία ενός βιβλίου με καινοτόμες μεθόδους, εργαλεία και δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το εν λόγω βιβλίο θα αποτυπώσει τις δραστηριότητες που θα εμπνευστούν οι συμμετέχοντες στα 6 συνολικά training courses που θα πραγματοποιηθούν στις τέσσερις χώρες.  

Το 1ο σεμινάριο κατάρτισης (training course) οργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας από 29/1 έως 2/2/2019 με τη συμμετοχή 20 ατόμων από 4 χώρες και θέμα: «Non formal Methods for Cultural Heritage Education» (Μη τυπικές μέθοδοι εκπαίδευσης για την πολιτιστική κληρονομιά). Οι εργασίες της επιμόρφωσης διεξάγονται στο ΚΠΕ Καλαμάτας, στην Αρχαία Μεσσήνη και στο 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης με συντονίστριες τις Ραβάνη Ιωάννα και Κορομηλά Ευαγγελία. Την Παρασκευή 01/02/19 το απόγευμα θα είναι ανοιχτές για το ευρύτερο κοινό (7.00-8.30 μ.μ. στο ΚΠΕ Καλαμάτας). Την Τετάρτη, 30/01/2019 στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας διοργανώθηκε Διαπολιτισμική Βραδιά με ελεύθερη είσοδο, γεμάτη με εικόνες, γεύσεις και εμπειρίες από διαφορετικές κουλτούρες, από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και τον οργανισμό νεολαίας και εκπαίδευσης Κ.Α.ΝΕ.».

Premium Joomla Templates