Το δρώμενο «Ο Τυρής και ο Ταραμάς» την Κυριακή της Τυρινής στη Μεσσήνη

Το βράδυ της Κυριακής, οι εθελοντές Μεσσήνης σας προσκαλούμε να αναβιώσουμε μαζί ένα πολύ παλιό θέατρο δρόμου. Είναι ο «Τυρής και ο Ταραμάς». Όλα τα στοιχεία που έχουμε, μάς οδηγούν πριν από το 1950.

 Ο Τυρής και ο Ταραμάς παιζόταν στην περιοχή «Γαρδελιά», δίπλα στην καθιερωμένη φωτιά τής γειτονιάς, στο μαγαζάκι του Σπάλα”, του «Σπαλ εξ Αμερικής», όπως μας πληροφορεί ο Ηλίας Μπιτσάνης. Βασικό στοιχείο τού δρώμενου ήταν ο αυτοσχέδιος, οξύς διάλογος, που διαμειβόταν μεταξύ των πρωταγωνιστών, κατά τη διάρκεια της πάλης για την επικράτηση του νικητή. Σημαντική ήταν για την παρουσίαση του δρώμενου η συμβολή τού Βαγγέλη Λιάππα, πατέρα τής αείμνηστης, πεζογράφου, ποιήτριας και σκηνοθέτιδας Φρίντας Λιάππα.
Στο δρώμενο πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Ταραμά ο Ηλίας Κοστρίβας, γνωστός ηθοποιός για το θεατρικό του ταλέντο από το Θ.Ε.Μ. Υπήρξε, επίσης, σημαντικός συντελεστής της αναβίωσης της μαντολινάτας Μεσσήνης, με τον βασικό ρόλο τού κωμικού μαέστρου στην κομπανία των απάχηδων.
Ο Σάκης Μαρκόπουλος, μέλος του Δ.Σ του Σωματείου εθελοντών, ο Σάκης μας, θα υποδυθεί τον Τυρή και θα αναμετρηθεί με τον Ταραμά.
Ο Ταραμάς επιβάλλεται να αναμετρηθεί με τον Τυρή, προκειμένου να τον παραμερίσει και να νικήσει. Η κυρά-Σαρακοστή, λιτή και εγκρατής, διαδέχεται την Τυρινή και την αφθονία της. Οι απολαύσεις και η αφθονία παραχωρούν την θέση τους στη νηστεία. Η εγκράτεια υπερισχύει. Διαδέχεται την αφθονία, σε αρμονία πάντοτε με την εναλλαγή των εποχών και τον ρόλο της μάνας-γης ως τροφού. Πέρα από τον θρησκευτικό του συμβολισμό το δρώμενο έχει και ευετηρικό χαρακτήρα. Ο άνθρωπος προετοιμάζεται διατροφικά και ψυχικά. Η νηστεία οδηγεί στην Ανάσταση και η Άνοιξη στην αναγέννηση της γης και της ζωής. Η καλή χρονιά θα συνεχιστεί, αρμονικά και αδιασάλευτα.
Σας περιμένουμε την Κυριακή το βράδυ, στις 10:00, έξω από τα γραφεία του Σωματείου μας, να αναβιώσουμε μαζί το δρώμενο.
Κερνάμε μακαρονάδα, τυρόπιτα, κρασί και φυσικά . . . ταραμά με λαγάνα.

Πηγή: Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης

Premium Joomla Templates