Αφιερώματα, διαγωνισμούς και εκδηλώσεις θα κάνει το 2018 η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

Πλούσια δράση είχε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας τη χρονιά που πέρασε και το ίδιο προσδοκά και για το 2018, καθώς θα δοθεί έμφαση στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στη βιβλιοθήκη και στην λογοτεχνική τοπική δημιουργία. Η χρονιά θα ξεκινήσει με ένα αφιέρωμα στη συγγραφέα Μάρω Δούκα και θα συνεχιστεί με τον Μαραθώνιο ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία και τον 2ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Στέλλα Καρλαύτη την Παρασκευή, στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Η φετινή, είναι η τελευταία χρονιά του Εφορευτικού Συμβουλίου, όπως είπε η κα Καρλαύτη και θα γίνουν μηνιαία θεματικά αφιερώματα, θα δοθεί έμφαση στον παιδευτικό ρόλο της βιβλιοθήκης, στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε αυτή, καθώς υπάρχει διαθέσιμη υλικοτεχνική υποδομή (Η/Υ για τυφλούς και κωφούς) και φροντίδα στην λογοτεχνική τοπική δημιουργία.

Η χρονιά θα ξεκινήσει με ένα αφιέρωμα στις 14 Μαρτίου στη συγγραφέα Μάρω Δούκα σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και με επιμέλεια της επίκουρης καθηγήτριας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Τιτίκας Καραβία. Στις 17 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ο 2ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει έκθεση στο Φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου από 17 έως 27 Μαρτίου με θέμα «Η σχέση της Γαλλίας με την Καλαμάτα μέσα στο χρόνο». Θα δρομολογηθεί επίσης ο 2ος Λογοτεχνικός διαγωνισμός με προκήρυξη που θα βγει τον Φεβρουάριο ενώ συμμετοχές θα κατατίθενται μέχρι και τον Απρίλιο. Φέτος η Βιβλιοθήκη θα εκδώσει και τα βραβευθέντα έργα. Τον Απρίλιο θα γίνουν επίσης, εργαστήρια και εκδηλώσεις αφιερωμένες στην παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η Βιβλιοθήκη στοχεύει φέτος να τοποθετήσει και αντικλεπτικό σύστημα βιβλίων.

Απολογισμός

Σχετικά με τα οικονομικά, η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου σημείωσε πως το 2017 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατέθηκαν 20.950 ευρώ και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό 10.820 ευρώ από τα οποία απορροφήθηκαν τα 30.900 ευρώ, ποσοστό 96,25%. Τα χρήματα διατέθηκαν για στοχευμένες αγορές υλικοτεχνικής υποδομής (Η/Υ, εγκατάσταση τηλεφωνικού κέντρου, 5 καμερών,), ερμάρια, προθήκες, βιβλία, κ.ά.

Συγκεκριμένα αποκτήθηκαν 75 νέοι τίτλοι βιβλίων. Από αυτά τα 260 είναι λογοτεχνικά βιβλία, 220 παιδικά, 50 για τον εμπλουτισμό της μεσσηνιακής συλλογής, 120 επιστημονικά κυρίως Ιστορίας, ενώ δημιουργήθηκε μία επιπλέον συλλογή κόμικς με 113 τίτλους.

Η κα Καρλαύτη αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις του 2017. Μεταξύ αυτών ήταν το αφιέρωμα στον φιλόσοφο Κώστα Παπαϊωάννου, η ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, ο Μαραθώνιος ανάγνωσης για τη γαλλοφωνία, η εκδήλωση «Γίνε Σαίξπηρ για μία μέρα» και τα εργαστήρια που έγιναν τον Μάιο, ο 1ος Λογοτεχνικός διαγωνισμός, η έκθεση για τον Αντιστασιακό Τύπο της Κατοχής σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου παρουσία του Μανόλη Γλέζου, βιβλιοπαρουσιάσεις, κ.ά. Τέλος, η Βιβλιοθήκη τροφοδότησε 16 βιβλιοθήκες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού με 200 βιβλία, επανασχεδίασε την ιστοσελίδα της, ενώ μέσα από τα πλούσια εκπαιδευτικά προγράμματα που διενεργήθηκαν πέρασαν από τη Βιβλιοθήκη περίπου 1.000 παιδιά.

Ευχές για τη νέα χρονιά έδωσαν και τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου Μιχάλης Μιχαήλ και Γιάννης Αλεβίζος. Ο κ. Μιχαήλ προέτρεψε τα παιδιά να περιηγηθούν στη βιβλιοθήκη και όχι στο διαδίκτυο, ενώ ο κ. Αλεβίζος τόνισε ότι αναμένονται κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ για όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας.

Ακολούθησε η κοπή της πίτας. Το φλουρί αντιστοιχούσε σε ένα βιβλίο.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν οι βουλευτές Παναγιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου Νίκος Πατσαρίνος, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Φαββατάς, η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Νινέτα Σωτηράκη, μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου, κ.ά.

Τζούλια Μαλλιαρού

 

Premium Joomla Templates