Διακόσμηση

Η κοινωνιολογία σχεδιασμού ενός σπιτιού

Τι σημαίνει “κοινωνιολογία”; τι σχέση έχει με τον σχεδιασμό ενός σπιτιού;  

Η κοινωνιολογία είναι η μελέτη της κοινωνίας. Εξετάζει το πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και πώς η ανθρώπινη συμπεριφορά διαμορφώνεται από τις κοινωνικές δομές (ομάδες, κοινότητες, οργανώσεις), κοινωνικές κατηγορίες (ηλικία, φύλο, τάξη,  φυλή, κ.λπ.),και των κοινωνικών θεσμών (πολιτική, θρησκεία, εκπαίδευση, κλπ .). Το βασικό θεμέλιο της κοινωνιολογίας είναι η πεποίθηση ότι ένα άτομο έχει τις στάσεις, τις δράσεις και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται από όλες αυτές τις  πτυχές της κοινωνίας.

ANNAx2Γράφει η:
Άννα Χαραλάμπους
Σχεδιάστρια Επαγγελματικών Εσωτερικών Χώρων. Μεταπτυχιακό στον Σχεδιασμό, Raffles Design Institute *


 

Γιατί είναι σημαντικό;

Επειδή η κοινωνιολογία εξηγεί όλα όσα έχουν σχέση με τον άνθρωπο και τον κόσμο πέρα από το φυσικό περιβάλλον.  Περιλαμβάνεται από όλα τα στοιχεία των ανθρώπινων σχέσεων και τάσεων, και έτσι μας βοηθάει στο να καταλάβουμε πολλά ερωτήματα, όπως:

Γιατί είμαστε ευτυχισμένοι/ δεν είμαστε ευτυχισμένοι - μέσα στο σπίτι μας;

Τι θα μας κάνει να λατρέψουμε το σπίτι;

Γιατί μας αρέσουν συγκεκριμένα πράγματα και τα άλλα όχι;

Τι πραγματικά ταιριάζει στον τρόπο ζωής μας;  

Πώς να κάνουμε το σπίτι να βολεύει όλους στην οικογένεια;

Σε τι πρέπει να βασίζονται το σχέδιο, η διαρρύθμιση και το στιλ του σπιτιού;

Γιατί έχουμε την τάση να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα στο σπίτι;

Πώς μπορούμε να συνδυάσουμε τις διαφορετικές ανάγκες του κάθε μέλους της οικογένειας ώστε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο σπίτι;

Αυτά αποδεικνύουν πως το σπίτι δεν είναι ένα απλό κτίριο.  Μιλάει για πολλές ιστορίες για κάθε μέλος της οικογένειας.  Αντανακλά την εικόνα της ευτυχίας, λύπης, φροντίδας, αγάπης - οτιδήποτε ζωγραφίζουμε για το δικό μας σπίτι.  Δείχνει πώς τα παιδιά μεγαλώνουν, πώς τα ζευγάρια αγαπιούνται και πώς η οικογένεια αλληλεπιδρά μεταξύ των μελών της.

Πώς μας επηρεάζει ως άτομα και ως οικογένεια;

  1. Ηλικία - Σχεδιασμένο ανάλογα με τις ηλικίες στην οικογένεια.  Αν υπάρχουν μικρά παιδιά,  έφηβη, νεαροί, ηλικιωμένοι και άλλες συγκεκριμένες ανάγκες σχετικά με την ηλικία και την υγεία τους.
  2. Φύλο - Για αγοράκια, κοριτσάκια, παιδιά στην εφηβεία, έναν εργένη ή ένα ζευγάρι - Ο σχεδιασμός πρέπει να υπολογίζει σωστά τις ανάγκες και τις τάσεις κάθε ατόμου, δηλαδή, ατομικά και συνολικά.
  3. Πολιτισμός - Εξαρτάται από την κουλτούρα, εθνικότητα, οικογενειακή ιστορία, θρησκεία, πολιτική, έθιμα, παραδόσεις, γλώσσες, γαστρονομία και άλλες χίλιες κοινωνικές σχέσεις.
  4. Μόρφωση - Παίζουν ρόλο η εκπαίδευση, η ανατροφή και το μεγάλωμα των παιδιών.  Από διάφορες τεχνικές, προγράμματα και τρόπους εκπαίδευσης, το σπίτι γίνεται μία φωλιά όπου τα μικρά ετοιμάζονται για την μεγάλη κοινωνία.
  5. Άλλες κοινωνικές κλίσεις - Για παράδειγμα, ένα πράσινο σπίτι όπου η οικογένεια υποστηρίζει την βιωσιμότητα στην καθημερινότητά της, ένα σπίτι σχεδιασμένο για άτομα με ειδικές ανάγκες, ένα σπίτι φιλικό προς τα κατοικίδια ή ένα σπίτι για ψυχαγωγία και γλέντι.  Οτιδήποτε μας ταιριάζει, πρέπει να το εντάξουμε στο σχεδιασμό του σπιτιού.


Πώς σχετίζεται με τον σχεδιασμό του σπιτιού;

Το σπίτι αντιπροσωπεύει τις κοινωνικές σχέσεις της οικογένειας.  Μπορεί ένα σπίτι να σχεδιαστεί ως ενιαίος χώρος ή μακρόστενα, ώστε να μην υπάρχει διάδρομος ανάμεσα στα δωμάτια.  Αυτό σημαίνει πως όλοι περνούν από ένα δωμάτιο στο άλλο χωρίς να έχει απομόνωση σε κανένα σημείο.  Έτσι, η οικογένεια βλέπει τα πάντα - οι γονείς τα παιδιά που παίζουν, το μωρό που κοιμάται, ο πατέρας που διαβάζει σε μία γωνία και η μαμά που μαγειρεύει.  Με αυτόν τον τρόπο, η οικογένεια είναι συνέχεια παρούσα στην ζωή των μελών. Δένεται καλύτερα και ζουν μαζί, όχι χωριστά.

Αντιθέτως, μπορεί ένα σπίτι να έχει πολλά δωμάτια, χωρίσματα, τοίχους, παραβάν και άλλα εργαλεία τα οποία θέτουν όρια, κυριολεκτικά και ψυχολογικά.  Αυτά υπονοούν συγκεκριμένη δουλειά για το κάθε χώρο, ορίζουν τα άτομα που μπαίνουν μέσα και αποκλείουν τους άλλους.  Έτσι, δημιουργείται και ένας «φράκτης» ο οποίος γίνεται εμπόδιο στα άλλα μέλη της οικογένειας.  Μερικές φορές, είναι και σύνορα επικοινωνίας τα οποία ακούσια, δυσκολεύουν την αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Άλλο ένα παράδειγμα κοινωνικής επίδρασης είναι η αναλογία εσωτερικών-εξωτερικών χώρων.  Στους εσωτερικούς χώρους, τα παιδιά παίζουν μόνα τους σε τεχνητό περιβάλλον.  Δεν επηρεάζονται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες ή δεν έχουν μεγάλη επαφή με την φύση και τους γείτονες.  Απ’ την άλλη, το σπίτι όπου η οικογένεια περνάει αρκετό χρόνο έξω από αυτό, γνωρίζει άλλους φίλους, παίζει εξωτερικά αθλήματα, ασχολείται με την φύση και τα ζώα, απολαμβάνει την λιακάδα και μεγαλώνει με μεγαλύτερη ευτυχία.

Και τι πρέπει να κάνουμε ώστε να αξιοποιήσουμε την βοήθεια της κοινωνιολογίας σχεδιασμού στο σπίτι;

Ξεκινάμε με ερωτήματα προς τον εαυτό μας.  Τι θέλουμε να είναι το σπίτι;  Και τι δεν πρέπει να είναι;  Ποιοι θα έχουν τα δικά τους δωμάτια;  Γιατί θέλουμε τον χώρο μας έτσι και όχι αλλιώς;  Έχουμε κάποια ιστορία η οποία επιθυμούμε να δείχνει το σπίτι;  Πώς θέλουμε να μας αντιπροσωπεύει το σπίτι μας;  Ποια πράγματα λατρεύουμε;  Πώς θέλουμε να αντανακλά τον χαρακτήρα μας;  Ποιο είναι το πάθος μας;  Πώς σκοπεύουμε να αλληλεπιδρούμε με τα παιδιά;  Μας αρέσει να έχουμε κατοικίδια μαζί μας;  Προτιμούμε να έχουμε χώρο για ψυχαγωγία ή για ξεκούραση;  Πόσο συχνά θα καλέσουμε φίλους;  Με ποιες δραστηριότητες θα ασχολούμαστε συχνά;  Τι θέλουμε το σπίτι να λέει στον κόσμο;  

Δεύτερον, φτιάχνουμε ένα σχέδιο σύμφωνα με τις ανάγκες και προτιμήσεις όλων των μελών της οικογένειας.  Δημιουργούμε ένα περιβάλλον το οποίο καλύπτει πρώτα όλα τα απαραίτητα και μετά αυτά που μας δίνουν χαρά.  Η μεγάλη εικόνα είναι σημαντική, όπως και όλες οι μικρές λεπτομέρειες.  

Στην συνέχεια, ανοίγουμε το σπίτι μας σε διάφορες εμπειρίες.  Η κοινωνία είναι μεγάλη, ειδικά όταν αφήνουμε τον εαυτό μας μέσα στην αγκαλιά της.

Το σπίτι και η οικογένεια είναι η πιο βασική μονάδα της κοινωνίας.  Ο σχεδιασμός αυτού βοηθάει τον άνθρωπο και το περιβάλλον να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να γίνουν καλή ομάδα.  

Είναι μεγάλο το ταξίδι αναγνώρισης της κοινωνιολογίας σχεδιασμού σπιτιού.  Έχουμε πολλά να μάθουμε, πολλά να προσφέρουμε και ακόμα πιο πολλά μπορούμε να κάνουμε.  Ας ανοίξουμε τότε τα μάτια μας στην οικογένεια και στην κοινωνία που μας διδάσκει για μια ζωή.

*   Η Άννα Χαραλάμπους είναι Σχεδιάστρια Επαγγελματικών Εσωτερικών Χώρων. Έχει κάνει μεταπτυχιακό στον Σχεδιασμό, (Raffles Design Institute Σιγκαπούρη). Εργάστηκε στη Σιγκαπούρη από το 2005 ως 2012 με τον σχεδιασμό και μελέτη χώρου για επαγγελματικά γραφεία, κατοικίες και εμπορικούς χώρους. Είναι παντρεμένη και τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να ζει στην Καλαμάτα.      


Βιβλιογραφία:

1. http://sociology.about.com/od/Sociology101/a/Introduction-To-Sociology.htm

2. https://thesocietypages.org/socimages/2015/04/13/culture-and-privacy-a-sociology-of-the-shotgun-house/


Εικόνα:

1. http://www.dossierfamilial.com/immobilier/proprietaire/location-meublee-les-regles-83893.
Το Υπερ-σύγχρονο Σπίτι

 Έχετε σκεφτεί ποτέ, πώς θα είναι το σπίτι του μέλλοντος;

Τι θα βάζαμε στο δάπεδο;  Θα υπάρχουν έργα τέχνης παντού;  Ίσως αναρωτιέστε πώς θα είναι το παιδικό δωμάτιο;  Τι θα μας ξημερώσει στην τεχνολογία και στην καινοτομία;  Ας ρίξουμε μία ματιά στο υπερ-σύγχρονο σπίτι…

 

ANNAx2Γράφει η:
Άννα Χαραλάμπους
Σχεδιάστρια Επαγγελματικών Εσωτερικών Χώρων. Μεταπτυχιακό στον Σχεδιασμό, Raffles Design Institute *

 

1. To Lauzon Pure Genius Air Purifier floor είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα δαπέδου το οποίο ενεργοποιείται από το φυσικό φως και την κίνηση του αέρα.  Απλά τοποθετήστε το ξύλινο δάπεδο ή οποιαδήποτε επιλογή επιθυμείτε - και δουλεύει παθητικά.  Φαντάζεστε να καθαρίζετε τον αέρα χωρίς μια συγκεκριμένη συσκευή, χωρίς ρεύμα και να δουλεύει 24 ώρες;

2. Τα Miranda tiles αποτελείται από χιλιάδες μικροσκοπικές πλαστικές τρίχες που μπορούν να πάνε σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Εμπνευσμένο από τα σχέδια για γήπεδα ποδοσφαίρου, αυτή η επιφάνεια είναι προσαρμόσιμη και είναι αδύνατο να αντισταθείτε στον πειρασμό να την αγγίξετε.  Μπορεί να γίνει σε σχεδόν οποιοδήποτε χρώμα, κάνετε τα δικά σας σχέδια και απελευθερώνετε την φαντασία σας.  Ποιο παιδί θα βαρεθεί με αυτό το έργο τέχνης;

3. Το Change It! Wall είναι η λύση για όσους αλλάζουν διάθεση συνέχεια - ή για αυτούς που λατρεύουν την δημιουργικότητα.  Είναι ένα σύστημα από μικρά τρίγωνα, προσαρμόσιμα με τα χρώματα και αποχρώσεις για να φτιάξετε μοτίβα, σχήματα, λέξεις και ό, τι άλλο επιθυμείτε σε μια ιδιοτροπία. Το τείχος είναι μια μεγάλη εναλλακτική λύση για εκείνους που αγωνίζονται με την επιλογή οικονομικών χρωμάτων ή ταπετσαρίας. Ειδικά για εκείνους που είναι ιδιαίτερα αναποφάσιστοι, είναι χωρίς μεγάλο κόστος, εάν αλλάξουν γνώμη.

      

 4. Το Draw the Lights (LED Ceiling)  Σχεδιάστε τα φώτα’, από τον Seo Dong-Hun, αποτελείται από ένα δίκτυο με ενεργειακά αποδοτικά LED φώτα, λίγοι αισθητήρες και ένα ελαφρύ ραβδί. Έχετε ανάγκη για πολύ φως ακριβώς από πάνω σας να διαβάσετε; Χρησιμοποιήστε το φως ραβδί για να ενεργοποιήσετε περισσότερα φώτα. Θέλετε να δημιουργήσετε σχέδια ή μοτίβα για ένα πάρτι; Μπορείτε να βάψετε το ταβάνι με φώτα για να ταιριάζει με τη διάθεσή σας.

Κυριολεκτικά, μπορείτε να βάψετε το ταβάνι με το φως.  

  

View the embedded image gallery online at:
http://www.paidikamas.gr/action/decor.html#sigProIdf6e661f41c
 

   

5. Το Sony Eclipse είναι ένα media player το οποίο χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά κύτταρα και μαζεύει ηλιακή ενέργεια.  Κολλάει στα παράθυρα και μπορείτε να συνδεθείτε με bluetooth, να μάθετε για την πρόβλεψη καιρού, να ακούστε το ραδιόφωνο και την αγαπημένη σας μουσική.  Με αυτή τη συσκευή, δεν θα έχετε πρόβλημα να σας πέφτει συνέχεια η μπαταρία.

6. Το Senzo Nightlight είναι ένα φωτάκι νύχτας από την Soledad Clavell και Μάρκος Madia το οποίο ανάβει όταν το αγγίζετε. Δεν χρειάζετε να τραυματιστείτε στο σκοτάδι, ψάχνοντας τον διακόπτη - αυτή η συσκευή νιώθει το άγγιγμα σας και θα σας φωτίσει όσο χρειάζεστε.

7. Το LULA Lung Lamp είναι ένα προϊόν που συλλέγει δεδομένα και δείχνει την ποιότητα του αέρα στο δωμάτιό σας.  Αν είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, μπορεί να επεξεργαστεί τα δεδομένα και να σας πει τα ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζετε και πώς μπορείτε να αποφύγετε τα προβλήματα που προκαλούνται από την ποιότητα του αέρα.  Βοηθάει πολύ στο παιδικό δωμάτο καθώς και σε άλλα μέρη του σπιτιού.  

8. Το Neato Botvac είναι η καλύτερη σκούπα ρομπότ, η οποία χρησιμοποιεί πατενταρισμένη τεχνολογία LaserSmart - κάνει την χαρτογράφηση του δωματίου με ανίχνευση αντικειμένου και λειτουργεί μεθοδικά για ένα τέλειο καθάρισμα. Αυτό που κάνει μεγάλη διαφορά είναι οι βούρτσες οι οποίες είναι 50% μεγαλύτερες από τις ανταγωνιστικές και πηγαίνουν πιο κοντά στον τοίχο από τις άλλες σκούπες ρομπότ.  Είτε την βάζετε σε πρόγραμα για συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα είτε την βάζετε όποτε επιθυμείτε - μπορείτε να βγαίνετε το πρωί και να γυρνάτε το απόγευμα σε ένα καθαρό σπίτι.   

9. Το Nest είναι ένας έξυπνος θερμοστάτης ο οποίος μαθαίνει τι θερμοκρασία που σας βολεύει και φτιάχνει ένα πρόγραμμα γύρω από τη δική σας. Προσαρμόζεται αυτόματα καθώς οι εποχές αλλάζουν. Απλά το χρησιμοποιείτε για μια εβδομάδα και μετά βάζει το δικό σας πρόγραμμα. Το Nest μπορεί να χρησιμοποιεί αισθητήρες και την τοποθεσία του τηλεφώνου σας για να ελέγξετε αν έχετε φύγει από το σπίτι, και στη συνέχεια, το βάζει σε Eco Temperature για εξοικονόμηση ενέργειας.  

10. Το Click and Grow χρησιμοποιεί την επιστήμη και την τεχνολογία για να βελτιστοποιήσετε φυσικά την ανάπτυξη των φυτών και είναι ιδανικό για τις αστικές κατοικίες. Χρησιμοποιώντας το ειδικά σχεδιασμένο Smart Soil και ένα απλό, αυτοματοποιημένο σύστημα, το Click & Grow θα σας βοηθήσει να αναπτυχθούν τα φυτά γρήγορα και εύκολα, χωρίς φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα ή άλλες επιβλαβείς ουσίες.  

*   Η Άννα Χαραλάμπους είναι Σχεδιάστρια Επαγγελματικών Εσωτερικών Χώρων. Έχει κάνει μεταπτυχιακό στον Σχεδιασμό, (Raffles Design Institute Σιγκαπούρη). Εργάστηκε στη Σιγκαπούρη από το 2005 ως 2012 με τον σχεδιασμό και μελέτη χώρου για επαγγελματικά γραφεία, κατοικίες και εμπορικούς χώρους. Είναι παντρεμένη και τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να ζει στην Καλαμάτα.      
 

Βιβλιογραφία:

1. http://www.designyourway.net/blog/inspiration/30-cool-high-tech-gadgets-to-give-your-home-a-futuristic-look/

2. https://www.ippinka.com/blog/change-multicolor-wall/

3.http://www.apartmenttherapy.com/miranda-surface-tile-that-begs-93244

4. http://gilesmiller.com/surfaces/miranda/

5. http://lauzonflooring.com/pure-genius/smart-floor/

6. https://www.tattou.eu/shop/pio-babyphone-camera-projector/

7. https://www.neatorobotics.com/robot-vacuum/botvac-d-series/

8. http://www.ippinka.com/wp-content/uploads/2015/01/change-it-multicolor-wall-03.jpg

9. http://www.inhabitat.com/wp-content/uploads/2010/03/Draw-The-Lights-2.jpg

10. http://www.designyourway.net/diverse/htgadgets/Eclipse-1.jpg

11. http://www.designyourway.net/diverse/htgadgets/Senzo-Nightlight.jpg

12. https://nest.com/thermostat/meet-nest-thermostat/

Όπου Είναι η Καρδιά: Βλέποντας το σπίτι με αγάπη - για όλο το χρόνο

    Επειδή η Ημέρα του Άγιου Βαλεντίνου προωθεί την αγάπη - σε όλες τις μορφές, με διάφορους τρόπους και για όλο τον καιρό…  Έτσι, και στο σπίτι εκφράζουμε την μεγαλύτερή μας χαρά για να νιώθουμε όλοι την αγάπη κάθε μέρα της ζωής μας.

Περισσότερα...

Η ζεστή αγκαλιά… του χειμώνα!

    Πολλές φορές είναι - ψυχολογικά - η ζεστασιά που ψάχνουμε, νιώθουμε και μοιραζόμαστε.  Όμως, το χειμώνα, αυτό που αναζητούμε είναι κάτι άλλο πέρα από θέρμανση, κεριά και ζεστά ροφήματα.  Δείτε τα παρακάτω παραδείγματα τα οποία μας βοηθούν στο να δημιουργούμε το ιδανικό χειμωνιάτικο περιβάλλον στο σπίτι.

Περισσότερα...
Premium Joomla Templates